Onderzoek

Een schitterend onderzoek van bioloog Frans de Waal toont aan, hoe dieren ook emoties kunnen voelen. Maar wij van Kattenadvies zouden onze naam niet waardig zijn mochten we daar geen eigen "katse" interpretatie aan toevoegen... 
In zijn test gebruikt de Nederlandse Primatoloog, kapucijnaapjes. Dit zijn 'groepsdieren' en dat is nu precies wat katten ook zijn, het zijn zelfs territoriale groepsdieren…

Zelf heeft onze katman ook al dergelijke testen gedaan met zijn kat en hetzelfde resultaat komt naar boven. Muiske de kat van de test is dol op een stukje “droge worst”. Niet dat we dat regelmatig uittesten maar het kan helpen om onze stelling bij te treden…


Wanneer we eten, zal Muiske ook eten (groepsgedrag). Let wel een (groeps)band krijgen met je kat moet geleidelijk aan groeien en bij meerdere katten kan de band groter zijn met die katten, dan met jou. Maar in deze testcase is Muiske de énige kat in huis en is de groepsband enorm groot. 


Nu wanneer we Muiske een stukje “droge worst” geven is er geen probleem. Maar als we hem geen worst meer geven en zijn voeding (lekker doosje Gourmet mousse) voorschotelen, wil hij plots niet meer eten en durft zelfs komen “***fixeren” naast de onderzoeker, wanneer die in de zetel zit. 

Dit is meerdere malen het geval geweest, gedurende lange periodes. Ook zal, de intussen vijftien jarige kater, een relatief lange tijd, niet meer eten van zijn gewone voeding. Zolang er worsten zijn, die hij ruikt als geen één, of ze ziet… is hij op regiem. Pas wanneer de worsten weg zijn (ver weg, want zijn detectie vermogen is onwaarschijnlijk hoog), komt zijn normale eetpatroon terug…


Dat wat hier beschreven is zal men “minder” terugvinden bij honden, omdat het “roedeldieren” zijn. Die leggen zich sneller neer bij de beslissing van de “alfa-meester” en zullen een minderwaardige voeding sneller aannemen, katten voelen zich evenwaardig aan jou, omdat ze u beschouwen als een groepsgenoot. Vandaar dat we moeten leren anders om te gaan met katten, het zijn geen honden…


Hierna het filmpje van Professor de Waal 


*** Fixeren = staren of het blijven aankijken, zelfs rechtstreeks in jouw ogen, zonder wijken, gedurende langere periodes.